Alimentarea unei case de la un foraj

 March 29, 2016
Se da un foraj si un consumator ( casa, pensiune, etc).

put foratAvem datele forajului si adica :
– nivel static
– curba nivel dinamic / debit ( sau 3 denivelari la 3 debite diferite)
diametrul de tubare
– pozitia filtrelor
– debitul maxim
Avem si datele consumatorului :
– debit lunar necesar
– debit zilnic necesar
– debit maxim necesar

Plecand de la datele de mai sus exista multe variante ale instalatiei de alimentare cu apa de la foraj.

  1. Debitul maxim necesar < debitul maxim al forajului , nivel dinamic < 8m ( fata de suprafata solului) = un simplu hidrofor montat in caminul forajului sau chiar la intrarea in casa va rezolva tot necesarul.
  2. Cazul de mai sus dar nivel dinamic intre 8 si 30 m = Un hidrofor cu ejector cu absorbtie de pana la 30 m.
  3. Cazul de mai sus cu nivel dinamic > 30 m  = pompa submersibila ( mare atentie la alegerea corecta a ei ) , cu presostat si vas tampon.
  4. Debitul maxim necesar > debitul maxim al forajului . Aici incep calculele. Va fi nevoie de un recipient pentru acumularea temporara a apei . Cat de mare ? Pai depinde de cat e diferenta intre consumul maxim  ( si pe ce perioade de timp) si cat da forajul. Pentru o casa familiala un metru cub e suficient. Pentru pensiuni incepe de la 3 metri cubi si poate depasi si 10 metri cubi. Alimentarea recipientului tampon de la foraj se face cu o automatizare ( plutitor) , respectand regulile de mai sus ( 1. , 2.  sau 3. ) . De la bazin spre consumator un simplu hidrofor e de obicei arhi suficient.

Stiati ca :

  • un foraj da un debit constant 24h/24 265 zile / an.
  • numarul de porniri dese ale consumatorului ( pompa sau hidrofor)nu sunt sanatoase nici pentru consumator nici pentru foraj.
  • alegerea pompei e o treaba inginereasca. Cunosc vanzatori de astfel de pompe care nu cunosc corect modul de alegere a unei pompe pentru un anumit foraj.
  • alegerea gresita a pompei de exploatare e cauza principala a distrugerii/ nisiparii¬† forajelor.
  • O denivelare mica¬† ( < 10 m ) intr-un foraj arata ca este exploatat cu debit mult mai mic decat cel al stratului acvifer
  • Nu este recomanda sa se monteze sorbul/pompa submersibila in dreptul filtrelor. Totusi exista situatii cand acest lucru trebuie facut- e bine ca asta sa se faca de un specialist pentru a urmari cantitatea de depuneri si a stabilii solutiile cele mai bune de exploatare a forajului.