Am ars 2 pompe submersibile, ce fac?

 May 3, 2016

O alta problema des intalnita.

Apa din foraj are o temperatura intre 10-14 grade din acest motiv, pompele submersibile sunt proiectate ca racirea motorului sa fie realizata cu aceasta apa.

Dupa exploatarea indelungata a putului, nivelul apei din interiorul tubulaturii scade, desi apa din stratele acvifere au acelasi debit, doar ca nu mai reuseste sa patrunda in foraj datorita imbatranirii forajului.

Scazand nivelul apei in foraj pompa ramane fara apa si motorul pompei submersibile se va supraincalzi si in final va ceda. Beneficiarul observand ca nu mai are apa, scotand pompa din foraj, si apeland la electrician pentru a vedea daca pompa e arsa sau nu, ajunge la concluzia ca pompa e arsa si ciclul ei de exploatare a ajuns la final.

Masoara apa din foraj (de obicei cu un fir cu plumb) iar asta il va induce grav in eroare, deoarece din calculele lui reiese ca pompa era in apa cativa metri, el masurand de fapt nivelul static (nivel static= nivelul la care sta apa in foraj datorita presiunii din stratele acvifere), apa din put scade cand este pompata pana la un nivel numit dinamic, sub acest nivel trebuie sa se afle pompa.

Beneficiarul cumpara alta pompa care se arde in scurt timp.

In acest caz putul trebuie readus la conditii de exploatare prin operatiuni specifice reabilitarii.