Cum se alege diametrul de tubare?

 March 9, 2016

Cum se alege diametrul de tubare ?
Tot mai des intalnim / primim cereri de oferta care solicita foraje cu diametrul x. Desi corect e ca beneficiarul sa ceara apa potabila, debit, si nu diametre, etc.foraje puturi apa
Problema diametrului de tubare pentru un foraj de alimentare cu apa nu e chiar simpla.
Trebuie tinut cont de urmatoarele :
– Debitul care se estimeaza ( prin studiu hidrogeologic si proiect) ca va fi pompat din foraj. Toti producatorii de pompe submersibile recomanda ca diametrul forajului sa fie cat mai apropiat de diametrul pompei, aceasta pentru ca apa sa circule cu viteza pe langa motorul pompei asigurandu-i astfel o racire corespunzatoare.
– Inaltimea de pompare ( de la nivelul hidrodinamic pana la inaltimea maxima la care apa va fi pompata )
– Debitul forajelor NU depinde sub nici o forma de diametrul de sapare sau cel de tubare . Depinde exclusiv de debitul stratului acvifer ( permeabilitate, directie si viteza de curgere, etc) Mai mult, intr-un foraj sapat cu 311 mm diametru, e foarte corect sa bagi un burlan cu diametrul de 125 mm si aproape 200 mm de pietris margaritar, si e total incorect sa bagi un burlan de 225 mm si nici macar 100 mm de pietris. Trebuie intotdeauna respectata regula ca diametrul de sapare sa fie cu minim 150 mm mai mare decat cel de tubare.
– Forajele nu sunt fantani. Daca o fantana acumuleaza apa din stratul freatic, forajele nu se folosesc pentru aumulare. Ele se vor exploata la 80 % din debitul stratului, dar se pot exploata 24 ore / 24 , 7 zile / 7 , 365 zile/an . Daca e nevoie de acumulare , aceasta se va face altundeva ( vas de expansiune, etc).
– Deloc de neglijat , pretul. Acesta creste exponential cu diametrul .
Tinand seama de cele de mai sus recomand urmatoarele :
1- Pentru debite uzuale de pana la 2,5 l/sec = 216 m³/zi si inaltimi de pompare de pana la 50 m folositi diametrul de 125 mm . Acesta permite montarea unor pompe cu diametrul de 101 mm, pe care le fabrica toti producatorii .
2. NU recomand diametre mai mici de 125 mm. Desi e mai ieftin forajul tubat cu 114 sau 90 mm, pompe mai mici de 101 mm fac doar anumiti producatori si sunt in general scumpe. Aceasta varianta o recomand doar cand se face foraj in roca dura ( pretul forajului difera f mult f-ctie de diametru ). In acest caz poate fi fezabila o tubare cu 90 mm pentru pompe de 3″.
3- Pentru debite intre 2,5 si 10 l/sec sau inaltimi de pompare mari ( zona Olteniei) e suficient 160 mm diametru.
4- Cel mai mare diametru produs in Romania este 225 mm – personal l-am folosit o singura data pentru debite de 30 l/sec ( proiectant firma germana) , si atunci doar 45 m de unde am redus diametrul la 140 mm. ( Pompa se monta la 40 m adancime)
Acum 15-20 ani nu existau pompe submersibile mici , subtiri si performante ( puternice) . Din aceasta cauza forajele se tubau in 95% din cazuri cu diametre de peste 200 mm pentru a intra faimoasele pompe submersibile marca Hebe. Din pacate practica copy/paste face ca in Romania si in 2010 sa fie proiecte complet gresite ( dpdv al diametrului de tubare).
Va reamintesc faptul ca d-voastra doriti apa limpede. Aveti grija ca acest lucru (cel putin) sa fie stipulat in contractul cu executantul forajului de alimentare cu apa. Bafta.