Cum se poate monta o pompa submersibila

 February 23, 2016

Dupa cum se poate vedea, putul este tubat cu tuburi de pvc si chiar lînga put, lipit de el, este amplasat caminul viitorului sistem hidrofor. În interiorul acestuia trebuie remarcate urmatoarele:

– ├«n peretele dinspre put, cu ajutorul unei bucati de polistiren introduse ├«n cofraj ├«nainte de turnarea betonului, a fost lasat un loc pentru trecerea conductei pentru apa si a firelor electrice pentru pompa submersibila si pentru ├«ntrerupatorul plutitor
– pe peretele dinspre casa exista un circuit electric care duce la doua prize cu ├«mpam├«ntare, aplicate, una dintre ele fiind pentru alimentarea cu energie electrica a pompei submersibile
– ├«n caminul hidroforului intra doua conducte: una prin care, ├«n viitor, va veni apa din reteaua locala de distributie si alta prin care apa va ajunge de aici ├«n casa
În continuare am stabilit schema hidraulica de principiu a sistemului hidrofor cu pompa submersibila. Pentru o mai buna informare a cititorilor acestui articol, am concretizat schema în schita de mai jos.
În functie de aceasta schema si de componentele pe care proprietarul le avea deja, am facut lista cu ce mai trebuie si, mai apoi, cumparaturile. Totalitatea componentelor se pot vedea în poza de mai jos.
Dupa aceasta sumara organizare, am trecut la treaba. Am început cu realizarea trecerii dintre caminul hidroforului si fîntîna. Am facut acest lucru cu ajutorul unei carote cu pastile vidia, montata pe o masina de gaurit cu percutie. Cred ca pozele sînt destul de explicite.
A urmat apoi echiparea pompei submersibile. Puteti observa cum am atasat de pompa submersibila întrerupatorul plutitor, snurul pentru suspendare si conducta de apa, prin intermediul unui racord de compresie, al supapei de sens si al unei reductii.
Pompa submersibila, reductia, supapa de sens si racordul de compresie gata de a fi montate
Pompa submersibila, reductia, supapa de sens si racordul de compresie montate
Pompa submersibila cu snurul pentru suspendare si întrerupatorul plutitor
În continuare am fixat cîrligele de care vom agata snurul cu care va fi suspendata pompa submersibila.
Urmatorul pas a fost prelungirea cablului electric al întrerupatorului plutitor. Etapele acestei operatiuni sînt prezentate în pozele ce urmeaza
Dupa aceea, am trecut la coborîrea pompei submersibile în fîntîna si fixarea ei pe pozitie.
Apoi a urmat cuplarea ÔÇťla receÔÇŁ a urmatoarelor componente: robinet de separare, teu, capac filtru impuritati, piesa ÔÇť5 caiÔÇŁ, presostat, manometru, racord antivibrant, ├«nca un robinet de separare, ├«nca un teu si ├«nca doua robinete de separare, cu racordurile de compresie aferente.
Dupa cuplarea ÔÇťla receÔÇŁ si verificarea corectitudinii amplasarii ansamblului ├«n caminul hidrofor, s-a realizat cuplarea etansa a componentelor enumerate mai sus. Pentru etansare am folosit snur de etansare Loctite.
Apoi am montat acel ansamblu de componente pe peretele caminului. Dupa ce s-a dat gaura de trecere a conductei de apa pentru consumatorii externi, la ansamblul de componente s-au cuplat urmatoarele conducte de apa:
–┬á ┬á ┬á ┬á ┬ácea care aduce apa din put
–┬á ┬á ┬á ┬á ┬ácea care va aduce apa din reteaua locala
–┬á ┬á ┬á ┬á ┬ácea care duce apa ├«n casa
–┬á ┬á ┬á ┬á ┬ácea care duce apa la consumatorii externi
Si uite-asa, am ajuns si la momentul ├«n care ├«si face ÔÇťintrarea ├«n scenaÔÇŁ vasul de exapnsiune pentru hidrofor.
Înainte de a-l monta în caminul hidroforului, am procedat la verificarea presiunii de preîncarcare si aducerea ei la valoarea recomandata pentru lucrul în sistem hidrofor. Pentru aceasta, am desfiletat capacul ce protejeaza ventilul si am cuplat la el un mic compresor auto.
Cum manometrul arata 2,5 bari, am mai scos din aer pîna cînd presiunea a ajuns la valoarea de 1,5 bari. Am înfiletat la loc capacul ventilului si a urmat montarea acumulatorului hidraulic în camin si cuplarea lui, prin intermediul racordului antivibrant, la restul sistemului hidrofor
Si a venit si r├«ndul presostatului. Mai ├«nt├«i am realizat conexiunile electrice necesare┬á iar mai apoi a fost montat pe piesa ÔÇť5 cai
Am montat cartusul filtrant si paharul filtrului de impuritati.
S-a mai facut o ultima verificare a întregului sistem hidrofor si s-a alimentat cu energie electrica.
Pompa submersibila a început sa functioneze si a introdus apa în întreaga instalatie. Cînd presiunea apei a ajuns la 2,8 bari, presostatul a comandat întreruperea alimentarii cu energie electrica a pompei submersibile.
Se poate vedea cum, datorita faptului ca apa din fîntîna era destul de rece, paharul filtrului de impuritati a facut condens.
Pentru a verifica cum porneste sistemul, am lasat apa sa curga prin robinetul dublu serviciu. Pompa submersibila a pornit atunci cînd presiunea din sistem a coborît la 1,5 bari.