Executarea forajelor geotehnice

Foraje puturi geotehniceDupa ce acceptarea ofertei de studiu geotehnic s-a concretizat printr-un acord verbal sau, Ć®n cazul lucrarilor de mare anvergura, printr-un contract si plata unui avans eventual, echipa condusa de inginerul geotehnician se prezinta la amplasament pentru efectuare forajelor geotehnice. Ǝn timpul acestora se vor preleva probe tulburate sau netulburate si, optional, de apa, se va nota stratificatia, infiltratiile de apa, nivelulĀ  panzei freatice si se vor efectua cercetari ā€œin situā€ prin penetrometrie sau lucrari geofizice functie de caz;

Detalii tehnice

Stiinta care tine seama de caracteristicile fizice foarte variate ale pamanturilor, sa le cunoasca si sa le aplice s-a creat in ultimii 80 de ani. Aceasta stiinta poarta numele deĀ geotehnica sau mecanica pamanturilor.

Constructiile transmit scoartei terestre, pe care se sprijina, sarcinile din incarcarea permanenta, utila sau accidentala. Sarcinile transmise produc in zona de sub fundatie o stare de tensiune si de deformatie: zona influentata de constructia considerata formeazaĀ terenulĀ deĀ fundare.

La randul lor, deformatiile din terenul de fundare, prin deplasarile provocate in punctele de sprijin ale constructiei, produc o schimbare, o redistribuire a eforturilor in elementele de rezistenta ale costructiei. Cunoasterea starii de tensiune si a deformatiilor din terenul de fundare este necesara pentru a determina capacitatea portanta a terenului si pentru a putea asigura stabilitatea constructiei pe tot timpul exploatarii ei.