Pompe de caldura sol-apa cu colector orizontal Pro si Contra

 April 13, 2016

Scriu acest articol pentru a clarifica anumite aspecte referitoare la eficienta pompelor de caldura.  E foarte logic ca eficienta / randamentul lor depinde de diferenta de temperatura dintre mediul de unde se obtine caldura / “frigul” si mediul unde se cedeaza caldura .

Mai precis, iarna cand dorim ca o pompa de caldura sa dea o temperatura cat mai inalta atunci ar fi ideal ca in circuitul primar sa aiba o “sursa” cat mai calda . Vara, pe acelasi rationament, cat mai rece. Si astfel vom obtine randamente foarte bune.

De ce nu se folosesc / nu sunt deloc rentabile pompele aer-apa – nu e nevoie de sapaturi ca la cele cu colector orizontal, nu e nevoie de foraje pentru sondele U sau dublu U , etc – Raspunsul e unul simplu : Nu sunt eficiente . Pentru ca Iarna sursa e rece ( in loc sa fie cel putin constanta, daca nu calda) , iar vara sursa e calda ( vorbim aici despre aer desigur)

Acum sa trecem la pompele sol-apa cu colector orizontal . Multi iau un calcul doar diferenta de pret dintre un foraj pentru pompa de caldura ( 17 eur / metru, in cazul nostru, in anul 2010 ) si costurile montarii unui colector orizontal. Uita (din pacate)  sa ia in calcul si diferenta de randamente. Mai jos e un grafic al variatiei temperaturilor in sol functie de anotimp :

Dupa cum se vede , variatia temperaturii in sol pana la o adancime de 5 metri e foarte importanta / mare de la o luna la alta . Se intampla exact acelasi fenomen ca si la pompele Aer-apa – cand avem mai mare nevoie de caldura, sursa e cea mai rece, si cand avem cel mai mult nevoie de “frig” , sursa e cea mai calda – adica exact Invers decat e rentabil. Rezulta randamente mult scazute fata de foraje.

Va reamintesc ca pompele apa-apa au celputin 3 neajunsuri

– forajele sunt mult mai scumpe decat cele pentru sonde U

– depindeti  de o pompa submersibila car econsuma mult mai mult decat una de recirculare, dar si schimbarea ei in caz de defectiune e anevoioasa cateodata

– in f multe cazuri, a introduce in pamant un debit de 1 l / secunda e o problema in Romania

Concluzia (mea)  – Recomand tuturor pompele de cladura sol-apa cu sonde dublu U . Cred ca pentru o casa rezonabila ( pana la 200 mp)  e suficienta o pompa de 8-10 kw , careia o sa-i trebuiasca 2 foraje de max 100 m – rezulta ( in general) un cost total de sub 10.000 euro pentru o centrala ( pompa de caldura )  completa montata, instalata si perfect functionala cu randament foarte bun .